top of page

Usein kysytyt kysymykset

 • Mistä saan biojäteastian?
  Jäteastian voi hankkia joko Metsäsairilan lajittelu- ja kierrätyskeskukselta tai pienjäteasemilta (Haukivuori, Ristiina, Suomenniemi) tai rautakaupasta. Jäteastian tulee olla standardin SFS-EN 840 mukainen, kannellinen, koneelliseen kuormaukseen soveltuva, pyörällinen ja tartuntakahvoin varustettu. Jäteastian korkeus tulee olla 86 cm, joten käytännössä 80 l kokoinen astia pienin mahdollinen.
 • Minkälainen kompostori soveltuu elintarvikejätteen kompostointiin?
  Kompostorin tulee olla lämpöeristetty, suljettu, tukevarakenteinen ja hyvin ilmastoitu sekä kompostointia varten suunniteltu. Haittaeläinten pääsy on oltava estetty, eli kompostorissa ei saa olla yli 7 mm rakoja. Kompostorissa tulee olla kompostointitilavuutta vähintään 30 l/käyttäjä.
 • Miten voin ilmoittaa kompostoinnista?
  Kompostointi-ilmoituksen voi tehdä lomakkeella Kompostointi-ilmoitus | Biobuusti Kompostointi-ilmoituksen voi tehdä myös OmaSairilassa osoitteessa www.asiointi.metsasairila.fi. Ensimmäistä kertaa kirjautumiseen tarvitaan Metsäsairilan laskulta löytyvä asiakasnumero ja laskunumero. Kompostointi-ilmoitus on voimassa 5 vuotta, jonka jälkeen ilmoitus on uusittava, mikäli kompostointi jatkuu. Kompostoinnin loppumisesta on ilmoitettava kahden kuukauden sisällä lopettamisesta. Useamman talouden yhteisessä kimppakompostorista ilmoituksen tekee kompostoinnista vastaava henkilö, joka ilmoittaa tiedot kaikkien kompostoria käyttävien osalta.
 • Minkälaista biojätepussia pitää käyttää?
  Suosittelemme käyttämään paperista biojätepussia. Pussiksi soveltuvat myös jauhopussit, paperiset hedelmäpussit sekä sanomalehdestä taitellut pussit. Paperinen pussi toimii biohajoavaa muovipussia paremmin biojalostamossa, jossa biojätteet käsitellään. Paperisia biojätepusseja on myynnissä kauppojen lisäksi Metsäsairilan toimipisteissä. Kompostorissa ei kannata käyttää pussia ollenkaan.
 • Miksi biojäteastiaan laitetaan suojasäkki?
  Biojäteastian suojasäkki kuuluu astian tyhjennyshintaan vuonna 2024. Vuoden 2025 alusta suojasäkkiä ei automaattisesti enää laiteta biojäteastiaan vaan se on maksullinen lisäpalvelu, joka täytyy erikseen tilata Metsäsairilan asiakaspalvelusta.
 • Kuuluuko biojäteastian pesu tyhjennyshintaan?
  Kyllä, biojäteastian pesu kaksi kertaa vuodessa kuuluu tyhjennyshintaan. Pesua ei tarvitse tilata erikseen vaan astiat pestään automaattisesti sekä touko- että syyskuussa.
bottom of page